Bij het verschijnen van Berichten uit het washok bieden uitgeverij Cossee en Jan van Mersbergen een aantal workshops prozaschrijven aan, online en in de boekhandel. Deze sessies geven een goed beeld van de reguliere workshops.
De opzet is eenvoudig: proza schrijven aan de hand van een opdracht, dat gezamenlijk bespreken en zo vrijwel ongemerkt een groot aantal facetten van prozaschrijven aan bod laten komen. Vertelperspectief is meestal de basis.
Om tijd te besparen wordt er tijdens deze workshops niet live en zonder voorbereiding geschreven, maar geef ik vooraf de schrijfopdracht, die staat hieronder. Aan alle deelnemers vraag ik deze schrijfopdracht vooraf te maken, zodat bij het begin van de workshop er verhalen liggen die we kunnen bespreken. Het praten over elkaars werk is belangrijk. Het idee achter alle workshopavonden is: je leert het meeste van elkaar.
Overzicht van de workshops is te vinden in de agenda.
Schrijfopdracht: landweg
Schrijf een verhaal van 300 woorden over twee personages die over een onverharde landweg lopen. De personages hebben een ouder-kind verhouding, de leeftijden laat ik aan jullie over.
De verteller staat ook vrij, je kunt dus in de ik-vorm schrijven vanuit een van deze twee personages, terugkijkend of in de tegenwoordige tijd op het moment van de wandeling zelf. Natuurlijk kun je ook een afstandelijke derde persoon kiezen, in de verleden tijd, of een filmische tegenwoordige tijd. De avonden van Schrijfcafé gaan altijd over de verschillen en de opties die de verteller biedt, en om op deze avond een veelheid aan mogelijkheden te onderzoeken laat ik de perspectiefkeuze juist open.
Verplicht element in het verhaal is een weiland met een afrastering. Het verhaal speelt in de natuur, maar de weg en het weiland en de afrastering zijn door mensen gemaakt, dus cultuur is niet alleen dichtbij maar ook vrij bepalend. Wat er in het weiland staat mag je zelf verzinnen. Ik geef alleen het mooie gedicht van Wim Brands mee:
Ik hou van paarden
omdat ze uit
badkuipen
drinken