Voor de publicatie van mijn debuut in 2001 zei mijn redacteur: ‘We gaan een oeuvre bouwen.’ Dat heb ik altijd onthouden.

Inmiddels liggen er elf literaire romans en een novelle, drie psychologische thrillers onder het pseudoniem Frederik Baas, een aantal non-fictie boeken, twee boeken over schrijven en een Gouden boekje. Op stapel: een grote roman over New York die in mei 2025 zal verschijnen, een reeks actiethrillers van minimaal drie delen die speelt in een vergeten plattelandsregio, en een literair project dat momenteel in een beginstadium verkeert.

Mijn werk is in negen talen vertaald. Twee romans worden verfilmd: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC). Theatergroep Afslag Eindhoven maakte van Naar de overkant van de nacht een theatervoorstelling.

Met vier verschillende boeken won ik vier verschillende prijzen: BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht), F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier) en de NRC Lezersprijs (De onverwachte rijkdom van Altena).

Nominaties: shortlist Libris Literatuurprijslonglist AKO Literatuurprijs, Nederlandse Boekhandelsprijs, Debutantenprijs, Dif Nieuwe Literatuurprijs, BNG Nieuwe Literatuurprijs, Magazijn La Vie en Rose Prijs, Halewijnprijs, Prijs voor Beste Verhalende Journalistiek, The European Book Prize, Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West, Mooiste Boekomslag.

Ik trad op in alle uithoeken van het Nederlandse boekhandelscircuit, in diverse grote zalen, op het Boekenbal, zeven keer Lowlands, drie keer Crossing Border, op kleine festivals. Internationale optredens in Londen, Parijs, Barcelona, Leipzig, Frankfurt, Berlijn, Istanbul en Buenos Aires.

Tussen 2018 en 2024 organiseerde en presenteerde ik met Gilles van der Loo de Vertellers van Helmers. Naast eigen optredens verzorg ik publieke gesprekken met schrijvers. Dit soort concepten, zoals ook de maandelijkse schrijversborrel, typeren mijn verbindende en ondernemende rol in het literaire landschap.

Voor Vrij Nederland, de Volkskrant, NRC, Trouw, de Morgen, de Limburger, Elle, Flair, HP/de Tijd, Nieuwe Revu en het AD schreef ik verhalen en beschouwingen, en interviewde ik schrijvers. In literaire tijdschriften publiceer ik korte verhalen. Het blog dat ik tot 2023 hier bijhield werd door HP/de Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog.

Naast schrijven begeleidde ik als redacteur ruim 150 schrijvers op weg naar een verbeterd manuscript en soms naar publicatie. Daarnaast geef ik workshops met een sterk praktisch karakter. Tussen 2011 tot 2021 was ik redacteur van literair tijdschrift De Revisor. Ik maakte deel uit van verschillende jury’s, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, Film by the Sea en de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland.

Er zijn in de loop der jaren flink wat auteursfoto’s gemaakt: een overzicht.

Contact: janvanmersbergen@hotmail.com