roman

augustus 2021
Cossee
285 blz
isbn 9789059369702
nominatie mooiste boekomslag

reacties | fragment | inkijkexemplaar


Ze wil maar één ding: een goede moeder zijn. Maar in beslag genomen door een mysterieuze ziekte verliest een charmante actrice de grip op haar leven. Het beïnvloedt haar werk, haar huwelijk en haar moederschap, totdat ze er alleen voor staat. Ze terechtkomt in een slepende zaak tussen haar ex en de zorginstellingen, en zij krijgt haar dochter steeds minder te zien.

Aan de hand van haar whatsappberichten, van spraakmemo’s en medische dossiers creëert Jan van Mersbergen een schrijnend beeld van een zorgsysteem, dat wel wil, maar niet echt kan helpen. Met een scherp oog voor de verborgen conflicten tekent hij het slopende proces van verlies van stabiliteit binnen een familie.

Een goede moeder is een dubbelzinnige liefdesverklaring aan een vrouw, een huwelijk en een kind. Een schets van alle vormen die onmacht, loyaliteit en verraad kunnen aannemen.

*

‘Dit is mijn meest persoonlijke roman. De drie eenvoudige woorden waaruit de titel bestaat zijn precies wat ik de hoofdpersoon van dit verhaal wil laten weten. Dit is een standbeeld voor iemand die moeite heeft rechtop te blijven staan.’