In 2006 won de moeder van Walter van den Berg een tegoedbon voor bowlingbaan Knijn in Amsterdam. Ze was erg blij met de prijs, maar kon zelf helaas vanwege gezondheidsredenen niet de bowlingbaan op, waarop Walter besloot een aantal schrijvers te vragen om mee te gaan bowlen. Het was een select groepje, met onder andere Gustaaf Peek, Gerbrand Bakker, Cindy Hoetmer, Richard Osinga en ik.
We speelden het officieuze kampioenschap schrijversbowlen van Nederland, en ongeacht de uitslag was het vooral de nazit in de bar van Knijn die de gebeurtenis bijzonder maakte. Mijn voorstel was: ‘Als we dit nou regelmatig doen, maar dan zonder het bowlen.’ Waarop Cindy toevoegde: ‘Laten we dat dan doen op een vrijdagavond in café de Pels, want daar ben ik toch al iedere vrijdag.’
Sindsdien komen iedere laatste vrijdag van de maand schrijvers bij elkaar in de kroeg in de Huidenstraat. Van de oorspronkelijke kern zijn Cindy en ik over, het gezelschap is uitgebreid met (natuurlijk) schrijvers, maar ook kunstenaars, documentairemakers, tekenaars, muzikanten en journalisten. Ook al wisselt de samenstelling per avond, de Laatste Vrijdag is al ruim vijftien jaar een baken in het literaire veld.
Voor de Groene Amsterdammer bezocht Kees ’t Hart een van de avonden: ‘Het is verbazingwekkend hoe groot de verschillen zijn tussen de literatuuropvattingen van de schrijvers die ik ontmoette. En toch stonden en zaten ze in dat café met elkaar te praten, alsof er niets aan de hand was! Vroeger was dat wel anders, herinner ik me. Je trok alleen met je eigen club op omdat de anderen ongelijk hadden en je geen zin had dat keer op keer uit te leggen en bovendien altijd weer de pispaal van de anderen werd omdat die in de media de juiste mannetjes hadden. Ik had een prachtige avond. Het regende zacht, ik liep op weg naar huis luidkeels te zingen.’
Ondanks nationale erkenning blijft de Laatste Vrijdag een schrijversborrel zonder ballotage, commissies, regelementen of ledenlijst. Het is een borrel in een stamkroeg: iedereen is welkom, maar het plekje in dit gilde moet je zelf verdienden simpelweg door te komen, te gaan zitten, aansluiting te zoeken, af en toe een rondje te geven en vooral de volgende keer weer terug te komen, en de keer erop ook. Precies zoals stamgasten in een willekeurige kroeg hun plekje in een kroeg verdienen.