NRC Handelsblad
Hoe lang kan een schrijver met ieder boek beter worden? De eerste keer dat je Morgen zijn we in Pamplona leest word je voortgestuwd door de dubbele spanning: wat gaat er in Pamplona gebeuren en wat is er met Danny gebeurd in Amsterdam? De tweede keer valt je op met hoeveel zorg Van Mersbergen zijn personages en thema’s uitwerkt. De derde keer dat je Morgen zijn we in Pamplona leest (en ongetwijfeld ook de vierde en vijfde keer) is het steeds weer de subtiele pracht van de scènes in de auto die je bij de lurven grijpt. Wel kun je veilig stellen dat de volgende roman van Van Mersbergen werkelijk niet beter kan zijn dan Morgen zijn we in Pamplona. (Arjen Fortuin)
VPRO Gids
De voorpublicatie van de vierde roman van Jan van Mersbergen was vorig jaar al veelbelovend. En, verdomd, Morgen zijn we in Pamplona maakt de belofte ruimschoots waar in een spannende roadmovie. Van Mersbergen schrijft een uitgebeend poëtisch, stuwend soort proza, zonder in Rocky-romantiek en slappe Hemingway-imitaties te vervallen. Knap. (Katja de Bruin)
De Volkskrant
Van Mersbergen benadrukt hoe mannen in hun zwijgen toch alles kunnen vertellen. Zo bevat het boek nogal wat dialogen die op het eerste oog houterig aandoen. Maar kijk je beter, dan zie je dat ze uiterst functioneel zijn. Het typeert het minimalistische spreken dat soms tussen mannen kan plaatsvinden. Van Mersbergen heeft dat in zijn roman exact weten te vatten. En, ook niet onbelangrijk: een beetje aandacht voor het masculiene kan wel weer. Het biedt een mooi tegenwicht in een tijd waarin het vrouwelijke zo hogelijk gewaardeerd wordt. (Daniëlle Serdijn)
De Morgen
Het verhaal is de moeite meer dan waard, maar Morgen zijn we in Pamplona valt vooral op door de stijl. Zakelijk en geserreerd vertelt Van Mersbergen dat wat verteld moet worden en geen woord meer. Geen gepsychologiseer, geen uitleg. Wel heeft de schrijver oog voor details en als hij schrijft lijken al zijn zintuigen mee te doen. Die zintuigelijke en tegelijkertijd strakke stijl, maakt Morgen zijn we in Pamplona tot een intense leeservaring. Vanaf zijn debuut is Jan van Mersbergen steeds beter gaan schrijven. Zijn beste roman tot nu toe. (Wineke de Boer)
Het Parool
Morgen zijn we in Pamplona kan wel eens de doorbraak van Jan van Mersbergen worden. Een mooi geschreven road-novel waarin Van Mersbergen langzaam het verhaal prijs geeft. (Maarten Moll)
Vrij Nederland
Met zijn bijna kale vertelling weet Van Mersbergen een onderhuidse spanning op te wekken. Het is idioot om bij een vierde boek te zeggen dat je een schrijver hebt ontdekt. Toch kan ik niet anders dan eerlijk zijn: Jan van Mersbergen was voor mij een ontdekking. (Lidewijde Paris)
De Telegraaf
Een echt mannenboek. Er wordt veel gezwegen. Over gevoelens wordt niet gepraat. In deze road novel, sober van taal, wordt gaandeweg duidelijk wat beide mannen drijft. Pas als de auteur ‘zijn Pamplona’ bereikt, krijgen kale zinnen inhoud, worden stiltes betekenisvol en verandert een ‘artefact’ is een organische roman. (Lies Schut)
Leeuwarder Courant
Ik merk dat het moeite kost Morgen zijn we in Pamplona na te vertellen. Het is ook niet nodig, geloof ik. Beter is Van Mersbergens korte en bondige proza zelf te lezen. Eenmaal deze roman genoten laat de sfeer je niet gauw meer los. (Atte Jongstra)
KRO Goedemorgen Nederland
Van Mersbergen schrijft heel beschrijvend, filmisch. Alleen de handelingen. Hij voert het principe Show, don’t tell tot in het extreme door. Laat het zien en beschouw niet. De drijfveren en angsten van de hoofdpersonen blijven heel lang onduidelijk en dat zorgt juist voor die spanning. Het is alsof je als lezer op de achterbank van de auto zit en denkt: Wat is hier aan de hand en wat gaat hier gebeuren? (Susan Smit)
Noord Hollands Dagblad
We moeten het doen met de kale feiten en de tastbare omgeving. En daarin munt Van Mersbergen uit. In een afgewogen, rustig tempo en een nauwkeurige, gedetailleerde stijl, krijgt alles betekenis. Door het uitvergroten van kleinigheden en het onbenoemd laten van de drijfveren ontstaat er een onderhuidse spanning, een beklemmende lading. Voor wie aandachtig leest, wordt er veel prijsgegeven. (Karien Hilbers)
BNR Nieuwsradio
Heel bijzonder. Er gebeurt heel weinig, het is heel filmisch, heel kaal opgeschreven. Dat levert een doordringende roman op en gek genoeg is de roman ook afstandelijk. Dat is de stijl van Jan van Mersbergen. Hij is iemand die erg houdt van afstand in taal. Dat heeft met zijn personages te maken. Die hebben geen controle over hun emoties. Dingen overkomen hen. Dat is knap, want als schrijver moet je dan de personages en hun emoties heel goed doorvoelen. Ik zou het een delicate roman willen noemen. (Fleur Speet)
Literair Nederland
Van Mersbergen slaagt er echter telkens in om op het gepaste moment, met veel gevoel voor timing en perfect uitgebalanceerd, de ontluisterende en constructieve leidsman te zijn die de blinde vlekken zichtbaar maakt. Hij heeft de lezer als het ware in zijn greep door de creatie van een eenvoudige, maar goed gecomponeerde en spannende plot. Hij dompelt de lezer onder in de magie van de kleine, onuitgesproken en onopgemerkte zaken. (Geert Beernaert)
8WEEKLY
Morgen zijn we in Pamplona biedt veel meer dan een vaardig geschreven spannend verhaal. Nog meer dan de spanning dringt de vraag zich op wat de personages bezielt, waarom ze doen wat ze doen. Door de nood van de ander komt in hen het meest menselijke naar boven, maar Van Mersbergen weet te overtuigen dat dit niet egoïsme of lijfsbehoud is, maar verwantschap met de medemens. Daarmee is Morgen zijn we in Pamplona met zijn boodschap van hoop niet zoetsappig, maar juist ontregelend. (Dirk van der Lingen)
Recensieweb
De sfeer- en situatieschetsen zijn sober, kil haast, en laten veel aan de fantasie over. De schrijfstijl draagt fantastisch bij aan het verhaal waarin het zoeken is naar antwoorden. Waar het ook voor zorgt is dat het een enorme spanning opbouwt, vanaf de eerste pagina. Dat levert een heerlijke leeservaring op. Juist daar waar Van Mersbergen de lezer laat raden deelt hij rake klappen uit. (Pieter Wybenga)
NBD Biblion
Van Mersbergens vierde roman is een sober geschreven verhaal. Het taalgebruik in deze paperback is direct en zeer toegankelijk; de themathiek is aansprekend en blijft de aandacht vasthouden. Een aansprekend mannenverhaal. (J.J. Groen)
Schrijverdezes
Over Bonita Avenue schreef ik ‘Ik begon te verlangen naar een kort zinnetje zonder beelden, zonder verrassend gekozen bijvoeglijke naamwoorden, gewoon een eenvoudig zinnetje waar niks aan te ontdekken was, een rustig zinnetje.’ Deze wens werd pas vervuld in het volgende boek dat ik las: Morgen zijn we in Pamplona.
Ansiel
Morgen zijn we in Pamplona is één van de sterkste Nederlandse Nederlandse romans die ik de laatste jaren gelezen heb. Schitterend. (André Oyen)
Scholieren.com
Een mooie vertelling over de desillusies in het leven. Van Mersbergen vertelt een snel en goed opgebouwd verhaal waarin hij op bijna klassieke wijze (let op de vijf hoofdstukken) een menselijk drama op de lezer weet over te brengen. (Kees van der Pol)
Literatuuraire
Op de site van Van Mersbergen tuimelen de positieve mediakreten over elkaar heen. Terecht! – wil ik uitroepen, enthousiast, geheel in tegenstelling met de wat sobere, zakelijke toon die de roman regeert.
Sam Gerrits
Jan van Mersbergen schrijft solide, alsof hij een kastje bouwt. Geen IKEA-kastje. Pamplona is een fijn boek, een goed boek. Er zitten nog betere boeken in Van Mersbergen.
VPRO Gids
Het fragment uit Van Mersbergens dit najaar te verschijnen roman Morgen zijn we in Pamplona maakt nu al nieuwsgierig naar de rest. (Dirk Jan Arensman)
Boekhandel van der Meer Noordwijk
Genoten van Morgen zijn we in Pamplona. Wat een bijzondere aantrekkingskracht hebben boksen en stierenlopen toch op mannen! (Martha Baalbeyen)
Eerste Bergensche Boekhandel
Mooi is de spiegeling tussen heen- en terugreis. Voor Pamplona was het Robert die zich over Danny ontfermde, na Pamplona neemt Danny de verzorgende rol op zich en laat de gewonde Robert zich rijden. Danny is gestopt met rennen, hij laat de gevolgen op zich afkomen. En die zullen er niet om liegen. (Karien Hilbers)
Boekhandel De Bengel Dordrecht
Morgen zijn we in Pamplona is een ijzersterk boek van Jan van Mersbergen.
Boekhandel Bloemendaal
Morgen zijn we in Pamplona is mooi, spannend, ontroerend, verrassend. De staccato stijl vind ik bijzonder. Het slot ontlokte me een diepe zucht. (Inge Happé)
Boekhandel Plukker Schagen
Het on the road verhaal geeft de lezer afwisselend inzicht in de gebeurtenissen tijdens de reis, de climax van de stierenrennen, Danny’s herinneringen en de uiteindelijke ontknoping terug in Nederland. Aan de andere kant zijn de flashbacks van Danny opgebouwd met stilistische aandacht en fijne spanning. (Maja Veldt-Poklepovic)
Boekhandel Schimmelpennink Amsterdam
Chapeau! Bijna onopgemerkt door al het mediakabaal rondom de nieuwe van der Heydens, Palmens, Makken, Dissen en wat al niet, verscheen enkele weken geleden de nieuwe roman van Jan van Mersbergen. In zijn typische sober registrerende stijl weet van Mersbergen de personages op overtuigende wijze tot leven te wekken. Meesterlijk gedaan. Een prachtboek. En nog spannend ook. (Ton Schimmelpennink)
Walter M. Holmes
You do not need to be a fan of boxing or of bullfighting, or even an admirer of Ernest Hemingway who was keen on both these activities, to enjoy this short novel. There is no doubt that the author has done exactly what he intended. It could be interpreted as a post-modern allegory for our times. It is well told.